Direktlänk till inlägg 20 juni 2009

Älskade och Hatade Sms Lån

Av Anders Karlsson - 20 juni 2009 07:13

Här undersöker vi kritiken och kikar på vad de olika sidorna av debatten förespråkar.


Kronofogden har rapporterat ett kraftigt ökande antal betalningsanmärkningar i direkt samband med sms lån och snabblån.


Smslånebranchen svarar på kritiken och menar att media inte visar en rättvis bild branschen och bara skriver om fall där människor inte klarar att betala tillbaka lånen i tid.
Rapporterna är dock entydiga. Smslån och snabblån bidrar till att ett ökande antal människor får problem med kronofogden och betalningsanmärkningar.
En stor del av problemet är att det trettiotal olika aktörer som är verksamma inom branschen tycks rikta in sig med marknadsföring mot människor som redan sitter i en tuff ekonomisk situation och har det svårt att få det att gå ihop. Att ansöka om smslån är väldigt snabbt och enkelt vilket bidrar till impulsiv konsumtion. Just snabbheten vid ekonomiska val bidrar till en ökad risk av ogenomtänkta beslut enligt Konsumentverket


Många i debatten menar också att det faktiskt är upp till den enskilde individen att ta privatekonomiska beslut. Om en person tycker att det är värt att låna 2000 kr i en månad med en total avgift på 400 kr är det väl upp till varje enskild individ att avgöra? På respektive kreditinstituts hemsida finns detaljerad information om exakt hur mycket ett lån kostar, vad konsekvenserna blir om du inte betalar tillbaka i tid med mera.


Enligt Folkia så betalar merparten av alla som lånar tillbaka sina lån snabbt och upplever tjänsten som positiv. Sedan finns det alltid människor som av en eller annan anledning väljer att ta ett snabblån av fel orsak och får problem vilket naturligtvis är mycket beklagligt. Denna minoritet av användare har dock oftast även problem med traditionella krediter.
Folkia gjorde nyligen en kundundersökning som visar att hela 91 procent av deras kunder är nöjda med deras tjänster och lån. Tänk på att det är Folkia själva som står för undersökningen.


Sverige bygger på en marknadsekonomiskt system med utbud och efterfrågan som drivande faktor, och efterfrågan på smslån är stor, väldigt stor. Antalet sökningar efter just smslån på Google.se är större än bolån och billån tillsammans.


Vad tycker du? Ta del i debatten och lämna gärna en kommentar nedan och få din röst hörd!





 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anders Karlsson - 7 september 2009 14:24

Ett smslån som även kallas mobillån, snabblån & microlån är helt smidigt ett sätt att låna pengar under en kort tidsperiod. I de flesta fallen ligger beloppen på mellan 1000kr, 2000kr och 3000kr och återbetalningstiden är vanligtvis 30 dagar. Iblan...

Av Anders Karlsson - 13 juni 2009 07:05

Sms lån som också ofta kallas för snabblån är när man lånar mindre summa pengar, oftast mellan 1000kr – 4000kr under en kort tid, vanligtvis 30 dagar. Istället för ränta betalar du en fast avgift. Många rapporter tyder på att just smslån och ...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<<
Juni 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards